Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Participeren betekent meedoen, deelnemen. Participatie wil zeggen dat alle mensen actief deelnemen aan de samenleving. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door betaald werk te hebben, een opleiding te volgen of door vrijwilligerswerk te doen. De bedoeling van de Participatiewet is dat iedereen actief meedoet en daarmee zo veel mogelijk zijn eigen inkomsten verdient. Maar als dat niet lukt, om wat voor reden dan ook, dan is bijstand mogelijk. Het recht op bijstand is geregeld in de Participatiewet.

Weinig inkomsten

U heeft weinig inkomen. Bijvoorbeeld omdat u geen werk heeft en uw WW-uitkering afloopt. Of omdat u net gescheiden bent en geen baan heeft. Of misschien bent u klaar met uw opleiding maar heeft u nog geen werk gevonden.
Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk (weer) aan het werk gaat en zo een inkomen krijgt. Bij hoe vind ik werk? leest u wat u kunt doen om een baan te vinden.

Bijstand

Voor de periode dat u op zoek bent naar werk, kunt u bijstand aanvragen. U krijgt alleen bijstand als u niet genoeg geld heeft om van te leven en niet zelf snel voor voldoende inkomsten kunt zorgen. De bijstandsuitkering is er om bijvoorbeeld huur, eten en kleren van te betalen.
Kunt u helemaal niet meer werken? En heeft u geen inkomsten en ook geen recht op een uitkering van UWV? Dan kunt u ook bijstand aanvragen.

Participatiewet en bijstand

In Deventer is Konnected (voorheen: Deventer Werktalent) er voor de ondersteuning van inwoners met een vraag over werk en bij het vinden van een baan. Dit filmpje laat zien hoe zo'n traject op weg naar werk kan verlopen en hoe je je weer zonder ondersteuning van het UWV en Konnected kan redden.

Een coproductie van de gemeente Deventer, Drtv en de Bibliotheek Deventer. (november 2016)

Jonger dan 27

Ben je jonger dan 27 jaar dan kun je je melden bij het Jongerenloket Deventer. Na 4 weken kun je bijstand aanvragen. In deze 4 weken 'zoektijd' moet je solliciteren of een opleiding zoeken. Je moet melden dat je een aanvraag wilt indienen. De 4 weken zoektijd start op dat moment. Dit is de zoekperiode of inspanningsperiode. Heb je hulp nodig bij het aanvragen van bijstand of bij het vinden van een goede opleiding? Het Jongerenloket van de gemeente Deventer helpt je hiermee verder.

Geldfit spreekuur

Heeft u vragen over uw financiƫn of heeft u advies of hulp nodig bij uw administratie? Bijvoorbeeld bij het op orde brengen van post en rekeningen, het invullen van formulieren of het aanvragen van toeslagen? Dan kunt u terecht bij het spreekuur Geldfit, iedere woensdag van 10.00 - 12.00 uur in de Bibliotheek Keizerslanden.

Het spreekuur is een activiteit van Moedige Dialoog Salland, een samenwerking van verschillende organisaties in Deventer.

Meer informatie over het GeldFitspreekuur

Hulpaanbod

Bijstand

Individuele Inkomenstoeslag

Heeft u een minimuminkomen en geen uitzicht op werk? Bent u tussen...

Organisaties

UWV

UWV Kantoor Apeldoorn

 088-89 89 294 uwv.nlDeventerstraat 437311LVApeldoorn

UWV Zwolle

 0900-92 94 uwv.nlKoggelaan 58017JHZWOLLE

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod