Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Weinig inkomsten: bijstand

Mensen die niet genoeg verdienen om van rond te komen, kunnen een bijstandsuitkering krijgen. Er geldt sollicitatieplicht.

Recht op bijstand

U kunt bijstand krijgen als u niet genoeg inkomen heeft om van te leven en niet al een andere uitkering ontvangt. Uw vermogen mag niet te hoog zijn.

Bijstand aanvragen

De aanvraag doet u bij UWV of de gemeente. Daarna komt u op gesprek. Binnen 8 weken krijgt u bericht over de uitkering.

Hoogte bijstandsuitkering

De hoogte van uw uitkering hangt af van uw leeftijd en woonsituatie. Als u samenwoont is uw uitkering bijvoorbeeld lager.

Plichten bij de bijstand

Overzicht van uw plichten als u in de bijstand zit. U moet uw best doen om werk te vinden en u mag niet te lang op vakantie.

Bijstand voor mensen in een instelling (zak- en kleedgeld)

Bij langer verblijf in een zorginstelling betaalt u eten en huur meestal niet meer zelf. Uw uitkering is dan ook lager als u in een instelling woont.

Wat is een tegenprestatie?

De tegenprestatie is een maatschappelijk nuttige activiteit die wordt uitgevoerd door iemand met een bijstandsuitkering.

Wat is de taaleis bij een bijstandsuitkering?

Vraagt u bijstand aan, dan moet u bewijzen dat u Nederlands kunt spreken, lezen en schrijven. Dit heet de taaleis.

Bijstand en ziekte

Heeft u een bijstandsuitkering en wordt u ziek? Geef het zo snel mogelijk door.

Vergelijk hulpaanbod