Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Heeft u een uitkering van UWV? Dan kunt u een paar maanden op proef gaan werken bij een werkgever. Op die manier kunt u wennen aan het bedrijf en kijken of het werk u bevalt. De werkgever kan bekijken of u geschikt bent voor de baan. U houdt ondertussen gewoon uw uitkering; de werkgever hoeft u dus geen salaris te betalen.

Hoe lang?

De proefperiode duurt in principe 2 maanden. Maar mensen met een ziekte of beperking kunnen UWV vragen om een langere proefperiode.

Echte baan

Het werk dat u gaat doen moet wel een echte baan zijn. En de werkgever moet van plan zijn om u na de proefperiode in dienst te nemen, als u geschikt bent. De eerste maanden kunt u allebei rustig kijken of het bevalt. Na de proefperiode beslist u samen wat u doet: u krijgt een baan met een salaris of u stopt met het werk en houdt uw uitkering. U mag dit trouwens ook al eerder beslissen als het dan al duidelijk is.

Vraag het eerst

U kunt aan uw arbeidsdeskundige of werkcoach vragen of werken op proef iets voor u is. Vraag op welke manier u werken op proef het beste kunt aanpakken. U kunt bijvoorbeeld aan bedrijven vragen of u op proef mag komen werken. Maar u kunt het ook tijdens een sollicitatiegesprek noemen.

Formulier

Heeft u een proefplaats gevonden? Dan moet u dit aan UWV melden met een speciaal formulier. U kunt het formulier downloaden op uwv.nl. U moet het samen met uw werkgever ondertekenen. Wilt u een proefperiode die langer dan 2 maanden duurt? Dan moet u dit invullen op het formulier.

Veranderingen

Vergeet niet om veranderingen meteen door te geven aan UWV. Bijvoorbeeld: u stopt met de proefplaats of u krijgt de baan.

Bijstandsuitkering

Heeft u een bijstandsuitkering? Ook dan kunt u soms een aantal maanden op proef werken. U houdt uw bijstandsuitkering. Vraag bij uw contactpersoon bij de afdeling Werk en Inkomen van de gemeente wat de mogelijkheden zijn.

Links

Organisaties

UWV

UWV Kantoor Apeldoorn

 088-89 89 294 www.uwv.nlDeventerstraat 437311LVApeldoorn

UWV Zwolle

 0900-92 94 uwv.nlKoggelaan 58017JHZWOLLE

Vergelijk hulpaanbod