Gezond koken helpt bij een goede gezondheid. Deze tips kunnen je op weg helpen.
Minder zout, meer kruiden
Probeer het gebruik van zout te beperken. Dat is beter voor je bloeddruk. Door kruiden en specerijen toe te voegen kan je het eten ook pittig en smaakvol maken.
In de bibliotheek vind je boeken over koken met kruiden en specerijen.
Roerbakken
In plaats van vlees te bakken en groente te koken kan je dit ook samen roerbakken (of wokken).
Je doet wat olijfolie of zonnebloemolie in een hete wok of pan met anti-aanbaklaag. Doe daarin eerst het vlees. Dat schroeit snel dicht. Voeg daarna de groente toe.
Zo heb je maar weinig vet nodig. En het is snel klaar. De groenten mogen best wat knapperig blijven.
Grillen
Als je vlees, vis of kip grillt, heb je helemaal geen vet nodig.
Je kan het vlees ook zonder vet bereiden in een braadzak in de oven of magnetron.
Stomen
Rijst, groente, vis en vlees kan je ook stomen. Hang daarvoor een metalen zeef of vergiet boven een pan met kokend water of bouillon. Je kan ook een speciale stoompan of een stoommandje gebruiken.
Magere jus
Bouillon en jus kan je mager klaarmaken. Laat het eerst afkoelen. Schep dan het gestolde vet eraf.
Minder vlees
Het advies van het Voedingscentrum is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten. Waarvan 300 gram rood vlees zoals varken en rund. Sla het vlees dus een keer een dagje over. Je kan bijvoorbeeld vlees door vis vervangen. Of kies voor een vleesvervanger, zoals een vegaburger, tofu, peulvruchten, ei of ongezouten noten.
Meer groente en fruit
Je kan meer groente toevoegen dan in een recept staat aangegeven. Of je maakt een frisse salade erbij. Fruit past ook goed bij de avondmaaltijd. Denk aan kip met ananas of makreelsalade met stukjes appel.
Met kinderen
Wissel af met groenten en andere voedingsmiddelen. Zo raken je kinderen gewend aan verschillende smaken.
Misschien vinden ze het wel leuk om ook mee te helpen in de keuken. Kinderen die meehelpen met koken, zullen het eten vaak sneller proeven. Meer over koken met kinderen vind je op de website van het Voedingscentrum.
Eet veilig
Ga hygiënisch om met eten:
- Let op de houdbaarheidsdatum van de producten die je gebruikt.
- Was je handen regelmatig en met zeep.
- Houd klaargemaakt eten apart van rauw voedsel. Gebruik hiervoor aparte snijplanken en messen.
- Verwarm je eten goed. Vooral vlees, kip, eieren en vis. Maak kliekjes en soep stomend heet en schep het goed om.
- Bewaar bederfelijke producten in de koelkast op 4 graden Celsius. Bewaar restjes in een goed afgesloten bakje en eet ze binnen 2 dagen op.
Meer tips vind je bij het RIVM en het Voedingscentrum.
Makkelijk én gezond
Heb je moeite om zelf te koken? Dan heb je misschien iets aan deze tips om het koken makkelijker te maken.
Meer in onderwerp:
Op deze pagina:
Zie ook
In de bibliotheek
Hulpaanbod
Kookcursus
kook training
Kookcursus: ongeveer 10 bijeenkomsten van 2 uur vanuit de...