Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Taxivervoer is vervoer per personenauto, taxibus of rolstoelbus, voor mensen die niet op een andere manier kunnen reizen.

In Deventer kunt u op pad met PlusOV.

Vervoer in de regio: PlusOV

In Deventer is er PlusOV: vervoer voor iedereen die geen ander openbaar vervoer in de buurt heeft. Het is een vorm van openbaar vervoer van deur tot deur. Iedereen kan er gebruik van maken. U moet via de vervoerder een rit reserveren.

Meestal reist u met PlusOV samen met anderen. De taxi haalt dan verschillende passagiers op en rijdt dus niet altijd de kortste route van uw voordeur naar uw bestemming.

Hulp bij vervoer via de gemeente

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat iedereen kan meedoen. Dus ook: reizen. Bijvoorbeeld naar familie of vrienden, naar de winkel of naar een club of vereniging.

Kunt u niet meer zelf op pad met de fiets, bus of de trein? En krijgt u het vervoer niet georganiseerd met hulp van vrienden of familie? Dan kunt u om hulp vragen bij de gemeente. Voor meer informatie en aanvragen kunt u contact opnemen met de gemeente.

De gemeente kijkt wat uw problemen zijn en waar u het vervoer voor nodig heeft. Vervolgens stelt de gemeente een oplossing voor. Dat kan een taxipas zijn voor PlusOV. Het kan ook een andere oplossing of vervoersdienst zijn, als dat passend is in uw situatie. Meer lezen over het doen van een Wmo-melding.

Kosten reizen met PlusOV

Met een wmo-taxipas krijgt u doorgaans korting op PlusOV. De prijs ligt daardoor meer in de buurt van reizen met 'normaal' openbaar vervoer. U betaalt ook altijd een eigen bijdrage. Kijk op de website van PlusOV voor meer informatie over de kosten en het aantal kilometers dat u kunt reizen.

Vervoer door heel Nederland: Valys

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones of meer dan 25 kilometer vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valyspas nodig. Heeft u een taxipas voor wmo-vervoer, dan kunt u ook een Valypas aanvragen. Ook in een aantal andere gevallen kunt u in aanmerking komen voor een Valyspas: bijvoorbeeld als u een Wmo-rolstoel, Wmo-scootmobiel of gehandicaptenparkeerkaart heeft. Lees de voorwaarden op Valys.nl.

U kunt de Valyspas digitaal aanvragen op pasaanvraag.nl. Wilt u liever een papieren aanvraagformulier? Dit kunt u opvragen via de website van Valys. U kunt ook bellen met 0900-9630.

Deeltaxi Deventer

Binnen de gemeente Deventer (postcodes 7411 t/m 7429) kunt u gebruik maken van deeltaxi. Dit is een particuliere vorm van taxivervoer in de stad Deventer.

Taxivervoer naar werk of school

De Wmo-taxi is niet bedoeld om mee te reizen naar school of werk. Heeft u hier taxivervoer voor nodig, dan kunt u terecht bij het UWV.

Taxivervoer bij medische behandelingen

In sommige gevallen wordt het vervoer naar het ziekenhuis vergoed door de zorgverzekering. Dit betekent dat u er de Wmo-taxipas niet voor kunt gebruiken. Lees er meer over bij ziekenvervoer.

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Deventer

 14 05 70 deventer.nlGrote Kerkhof 17411KTDeventer

Taxi

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod