Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal taxivervoer.

PlusOV

Speciaal taxivervoer is bijvoorbeeld reizen met PlusOV. Inwoners van de gemeente Deventer kunnen reizen met PlusOV als u een Wmo-indicatie heeft van de gemeente. De gemeente kijkt waarvoor u het speciale vervoer nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Voorwaarden zijn dat u zich door een beperking niet zelfstandig kunt verplaatsen en dat u langer dan 6 maanden afhankelijk bent van de voorziening. De gemeente besluit of u voor speciaal taxivervoer in aanmerking komt. Als dat zo is, krijgt u meestal een speciale pas (wmo-taxipas). Hiermee krijgt u toegang tot het vervoer en korting op de kosten ervan. Er geldt een maximaal aantal kilometers per jaar.

Voor meer informatie en aanvragen kunt u contact opnemen met de gemeente of het sociale team in uw wijk.

Valys

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones of meer dan 25 kilometer vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valyspas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op taxivervoer vanuit de Wmo (bijvoorbeeld een regiotaxipas)
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart

Als u deze documenten niet heeft: een verklaring van de gemeente waarin wordt uitgelegd dat u Valys nodig heeft.

U kunt de Valyspas digitaal aanvragen op pasaanvraag.nl. Wilt u liever een papieren aanvraagformulier? Dit kunt u opvragen via de website van Valys.

U kunt bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630.

Deeltaxi Deventer

Binnen de gemeente Deventer (postcodes 7411 t/m 7429) kunt u gebruik maken van deeltaxi. Dit is een particuliere vorm van taxivervoer in de stad Deventer.

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u bekijken of u hier recht op heeft.

Hulpaanbod

Regio- of deeltaxi

Vervoersvoorzieningen, gehandicapten en ouderen

Heeft u een beperking waardoor u geen gebruik kunt maken van eigen...

Rolstoeltaxi

Zorgvervoer

Wij bieden zorgvervoer op maat aan iedereen die dat nodig heeft....

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Deventer

 14 05 70 deventer.nlGrote Kerkhof 17411KTDeventer

Valys

Regiotaxi of deeltaxi

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod