Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal taxivervoer.

PlusOV

Speciaal taxivervoer is bijvoorbeeld reizen met PlusOV. Inwoners van de gemeente Deventer kunnen reizen met PlusOV als u een Wmo-indicatie heeft van de gemeente. De gemeente kijkt waarvoor u het speciale vervoer nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Voorwaarden zijn dat u zich door een beperking niet zelfstandig kunt verplaatsen en dat u langer dan 6 maanden afhankelijk bent van de voorziening. De gemeente besluit of u voor speciaal taxivervoer in aanmerking komt. Als dat zo is, krijgt u meestal een speciale pas (wmo-taxipas). Hiermee krijgt u toegang tot het vervoer en korting op de kosten ervan. Er geldt een maximaal aantal kilometers per jaar.

Voor meer informatie en aanvragen kunt u contact opnemen met de gemeente of het sociale team in uw wijk.

Valys

Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met Valys. Valys is bovenregionaal vervoer: meer dan 5 OV-zones of meer dan 25 kilometer vanaf uw woonadres. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valyspas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op taxivervoer vanuit de Wmo (bijvoorbeeld een regiotaxipas)
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart

Als u deze documenten niet heeft: een verklaring van de gemeente waarin wordt uitgelegd dat u Valys nodig heeft.

U kunt de Valyspas digitaal aanvragen op pasaanvraag.nl. Wilt u liever een papieren aanvraagformulier? Dit kunt u opvragen via de website van Valys.

U kunt bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630.

Deeltaxi Deventer

Binnen de gemeente Deventer (postcodes 7411 t/m 7429) kunt u gebruik maken van deeltaxi. Dit is een particuliere vorm van taxivervoer in de stad Deventer.

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u bekijken of u hier recht op heeft.

Organisaties

Wmo-loket

Gemeente Deventer

 14 05 70 deventer.nlGrote Kerkhof 17411KTDeventer

Valys

Taxibedrijf

Regiotaxi of deeltaxi

Personen- en Zorgvervoer Nederland

 088-07 61 900 PZN-bv.nlKraaivenstraat 115048ABTilburg

Meer info, melding of aanvraag