Openbaar vervoer is vervoer waar iedereen (tegen betaling) gebruik van mag maken. Met het openbaar vervoer reizen is bijvoorbeeld reizen met de trein, bus, tram of metro. Openbaar vervoer wordt vaak afgekort tot OV. Vervoersbedrijven hebben vaak extra dienstverlening om mensen met een beperking te helpen bij hun reis.

OV-chipkaart

Als u met het openbaar vervoer reist, is het handig om een OV-chipkaart aan te vragen. De OV-chipkaart is het betaalmiddel voor al het openbaar vervoer in Nederland.

Weet u niet goed hoe u de OV-chipkaart moet gebruiken? Of hoe u via internet uw reis kunt plannen? Op Seniorweb vindt u artikelen met uitleg over de OV-chipkaart.

OV-chipkaart eenvoudig uitgelegd

Voor informatie in simpele taal kunt u kijken op Uitleg OV-chipkaart.nl. Op deze website wordt in begrijpelijke taal uitgelegd wat de OV-chipkaart is en hoe je ermee kunt reizen. De informatie wordt ook voorgelezen.
Klik op de afbeelding om naar Uitleg OV-chipkaart.nl te gaan:

Ga naar Uitleg-ovchipkaart.nl

Een reis plannen

In Nederland zijn er veel verschillende OV-bedrijven. Elk vervoersbedrijf heeft zijn eigen dienstregeling. Via de online OV-routeplanner op de website 9292.nl kunt u eenvoudig te weten komen hoe u moet reizen. U voert uw vertrekpunt en plek van bestemming in en ziet dan:

 • hoe laat u moet vertrekken;
 • welke vervoersmiddelen u moet nemen, bij welke vervoersbedrijven;
 • waar en wanneer u moet overstappen;
 • hoe lang de reis duurt;
 • wat de reis kost.

Op Seniorweb vindt u stap-voor-stap uitleg over het plannen van een reis via internet.

Op 9292 kunt u een reis daarnaast 'toegankelijk plannen'. De planner houdt dan rekening met uw lichamelijke of visuele beperking. In het reisadvies is bijvoorbeeld meegenomen dat u meer tijd nodig heeft om over te stappen. En blinden en slechtzienden krijgen bij het voorlezen van het reisadvies te horen bij welke haltes een blindengeleidenlijn aanwezig is. Meer uitleg vindt u op 9292.nl.

Stadsbussen Deventer toegankelijk

In Deventer zijn alle stadbussen toegankelijk voor mensen met met een rolstoel, rollator, scootmobiel, etc. Via de achterdeur kunt u met een uitklapbare plank de bus inrijden. Er is een speciale plek in iedere bus voor iemand in rolstoel of scootmobiel of met een rollator.

Centrumbus Deventer

Lukt het u niet goed om de Deventer Binnenstad te bereiken? Van maandag t/m zaterdag en op koopzondagen kunt u overdag gebruik maken van de Centrumbus, tegen een voordelig tarief. Een vrijwillige chauffeur rijdt elk half uur een rondje van Station Deventer naar de Binnenstad en weer terug. Onderweg stopt de Centrumbus op verschillende plaatsen in het stadscentrum. De Centrumbus rijdt voor iedereen: voor ouderen en mensen die minder mobiel zijn, maar ook voor toeristen, forensen en ieder ander die naar de Deventer Binnenstad toe wil.

Assistentie

Als u bijvoorbeeld met de trein gaat, kan een medewerker van de spoorwegen u helpen bij het in- en uitstappen. Dat kunt u van te voren aangeven door te bellen of te e-mailen naar het vervoersbedrijf. Vaak kan dit ook door in te loggen op de website van de vervoerder, bijvoorbeeld bij de Nederlandse Spoorwegen.

OV-Begeleiderskaart

U kunt een OV-Begeleiderskaart aanvragen wanneer u door uw beperking niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen.

 • Met deze kaart kan er 1 begeleider gratis met u meereizen.
 • De begeleider moet minimaal 12 jaar oud zijn.
 • U hoeft niet altijd dezelfde begeleider mee te nemen.
 • De OV-Begeleiderskaart is geldig in de trein, tram, bus en de metro.
 • De OV-Begeleiderskaart is minimaal een jaar geldig.

Via het telefoonnummer 030-2354661 kunt u een OV-Begeleiderskaart aanvragen. Of vul het aanvraagformulier in op de website van Argonaut Advies.

Reisproducten voor visueel gehandicapten

Als u blind of slechtziend bent, dan kunt u gebruik maken van speciale reisproducten voor het openbaar vervoer.

 • Met het Sentirereisproduct krijgt u korting op het instaptarief van het openbaar vervoer. Als er iets mis gaat met uitchecken, betaalt u alleen het instaptarief. Dit tarief is €1,20. U kunt ermee reizen met de bus, metro, tram en OV over water, maar niet met de trein.
 • U kunt ook een OV-chip Plus abonnement afsluiten. Hiermee kunt u van te voren telefonisch uw reis boeken bij de NS Klantenservice. Daardoor hoeft u niet in te checken met uw OV-chipkaart. Met OV-chip Plus kunt u in heel Nederland reizen met alle treinvervoerders, maar niet met de bus, tram of metro.
 • Reist u voor uw werk, dan kunt u ook reizen met een NS-Businesscard. Hiermee moet u wel in- en uitchecken. Aan het eind van de maand krijgt u een factuur met uw reiskosten. Mislukt het uitchecken, dan kunt u dit laten herstellen.

Meer informatie over OV-chip Plus en de NS Businesscard vindt u op de website van de NS.

Kortingskaarten

Ook zijn er verschillende kortingskaarten en trajectkaarten die het reizen met het openbaar vervoer goedkoper maken. Informeert u zich hierover bij uw vervoersbedrijf.

Maar wat als het niet gaat?

Het is niet altijd even makkelijk om het openbaar vervoer te nemen. Bijvoorbeeld omdat de instap van de tram nog niet gelijkvloers is. Of omdat de bushalte te ver weg is.

In dat geval kan de gemeente misschien met u meedenken over een oplossing, bijvoorbeeld speciaal taxivervoer.

Spreekuur voor hulp bij Openbaar Vervoer

Wilt u meer weten over openbaar vervoer of heeft u advies of hulp nodig bij het reizen met het openbaar vervoer? De OV ambassadeurs houden elke laatste maandag van de maand van 10.00 - 11.30 uur een spreekuur in de Bibliotheek Keizerslanden. Dit is een inloopspreekuur.

Meer informatie over het OV-spreekuur

Organisaties

Openbaar vervoer

Veerdienst Rederij Thuishaven

 0570-67 13 37 rederijthuishaven.nlBolwerksweg 17419AADEVENTER

Centrumbus

 0570-61 35 43 centrumbus.nlStationsplein 57411HBDEVENTER

NS Station Deventer

 030-75 15 155 ns.nlStationsplein 57411HBDEVENTER

Regiotaxi of deeltaxi

Personen- en Zorgvervoer Nederland

 088-07 61 900 PZN-bv.nlKraaivenstraat 115048ABTilburg

Bestanden

Keuzewijzer
mobiliteit.pdf
PDF, 6,53 MB