Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Er zijn verschillende manieren om aan een huurwoning te komen. Mensen met lagere inkomens kunnen zich bij een woningcorporatie inschrijven voor een sociale huurwoning. Een andere mogelijkheid is particulier huren.

Huren via de woningcorporatie

Is uw inkomen laag? Dan komt u misschien in aanmerking voor sociale huur. Hiervoor kunt u terecht bij woningcorporaties in Deventer.

Meestal zijn er lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Het is verstandig om u snel in te schrijven.

Inschrijven voor een sociale huurwoning verloopt in de gemeente Deventer via Woonkeus Stedendriehoek. Op de website van Woonkeus Stedendriehoek kunt u zich inschrijven en het aanbod aan beschikbare woningen bekijken.

Urgentie aanvragen

Als u dringend een sociale huurwoning zoekt, kunt u een urgentieverklaring (of woonurgentie) aanvragen. U krijgt dan voorrang op andere woningzoekers.

Slechts een klein gedeelte van de woningzoekers krijgt urgentie. Namelijk alleen als u in een noodsituatie zit, waar u zelf niets aan kan doen. Bijvoorbeeld omdat uw woning is afgebrand of omdat u uw woning noodgedwongen moet verkopen. Uw aanvraag wordt beoordeeld door een onafhankelijke commissie.

Urgentie in de Gemeente Deventer

Voor de gemeente Deventer geldt dat u een urgentieverklaring kunt aanvragen bij Woonkeus Stedendriehoek. Denkt u in aanmerking te komen voor een urgentie dan kunt u een stap-voor-stap-urgentiewijzer afhalen bij Woonkeus Stedendriehoek of bij een van de samenwerkende wooncorporaties. U kunt die invullen en een afspraak maken voor een kansadviesgesprek met een urgentiefunctionaris bij Woonkeus Stedendriehoek of bij een van de wooncorporaties. Deze functionaris zorgt dat er een rapport opgemaakt wordt dat ter beoordeling naar de urgentiecommissie gestuurd wordt. Deze commissie beslist of u een urgentie krijgt.
Woonkeus Stedendriehoek
Postbus 530
7300 AM Apeldoorn
Telefoon: 055-5789444

Zie ook: Woonkeus Stedendriehoek

Lotingwoning

Heeft u met spoed een sociale huurwoning nodig en te weinig inschrijfduur opgebouwd en komt u ook niet in aanmerking voor een urgentie? Reageer dan op een Loting woning. Er gelden speciale regels bij een loting-woning. Lees deze goed op de website van Woonkeus Stedendriehoek (tabblad 'Hoe werkt het?)

Snel tijdelijke woonruimte nodig

Heeft u snel tijdelijke woonruimte nodig? Dan kunt u terecht bij bungalowparken of campings die tijdelijke voorzieningen verhuren

Particulier huren

U kunt er ook voor kiezen om particulier een woning te huren. Dit heet ook wel 'huren in de vrije sector'. Meestal is de prijs van zo'n woning hoger dan die van een sociale huurwoning. Daarnaast betaalt u vaak eenmalige bemiddelings- en administratiekosten. Er zijn verschillende sites waarop u kunt zoeken naar particuliere huurwoningen. Bijvoorbeeld Marktplaats en Funda.

U kunt ook een huurwoning zoeken via een makelaar.

Woningaanpassingen in een huurhuis

Voor woningaanpassingen heeft u geen toestemming nodig van de verhuurder. Het gaat dan om aanpassingen die nodig zijn vanwege ouderdom of een beperking. De verhuurder mag wel meepraten over de aanpassingen. U hoeft de aanpassing niet te verwijderen als u verhuist.

Heeft u de aanpassing nu nog niet nodig? Maar wilt u de woning toch alvast aanpassen met het oog op de toekomst? Dan heeft u wel toestemming nodig van de verhuurder. De verhuurder mag de toestemming alleen weigeren als de woning door de aanpassingen in waarde daalt. Of als de woning na de aanpassingen moeilijker opnieuw te verhuren is.

Duidelijkheid vooraf

Voordat u in een huurwoning gaat wonen, is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de kosten. Spreek van tevoren af welk woningonderhoud u zelf moet betalen en regelen, en welke reparaties voor rekening van de verhuurder zijn.

Het is handig om de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. U kijkt dan met de verhuurder of er gebreken zijn maakt hier een rapport van. U ondertekent allebei dit rapport. Zo voorkomt u dat u problemen krijgt als u het huurcontract weer opzegt.

Problemen met verhuurder

Heeft u problemen met uw huurcontract of uw huisbaas, dan kunt u om advies vragen bij het Juridisch Loket. U kunt hier gratis binnenlopen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van het huis waar u woont. De hoogte van de huurtoeslag en of u hier recht op heeft, hangt af van:

  • de hoogte van uw inkomen
  • hoeveel vermogen u heeft
  • uw leeftijd
  • hoe hoog de huurprijs van uw woning is

Via de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Huurtoeslag aanvragen doet u via Mijn toeslagen.

Organisaties

Woningverhuurder

Stichting Ludgerus - Samen actief wonen met zorg

 0570-66 19 00 ludgerus.nlKarel de Grotelaan 17415LMDeventer

Armeva Vastgoed

 0570-61 88 80 armeva.nlSingel 237411HWDeventer

Nieuw Rollecate

 0570-23 40 14 nieuwrollecate.nlE. Tesschenmacherstraat 97415CRDeventer

Juridisch Loket of rechtswinkel

Het Juridisch Loket, locatie Deventer

 0900-80 20 juridischloket.nlSmedenstraat 2867411RDDeventer

Bungalowpark

Park Nieuw Grapendaal

 0571-29 22 08 veluwsevakantiehuisjes.nlOssenkolkweg 37396NHTerwolde

Landal De Vlinderhoeve

 0573-43 13 54 landal.nlBathmenseweg 77216PBKring van Dorth

Vakantiepark Vesting De Bronsbergen

 0575-46 80 70 vestingdebronsbergen.nlBronsbergen 257207ADZutphen

Boerderijcamping De Kleverkamp

 0570-62 08 12 dekleverkamp.nlWechelerweg 397431PDDiepenveen

Camping De Coolewee

 0570-54 11 03 coolewee.nlArkelsteijnweg 67437SMBathmen

Camping De Worp

 0570-61 36 01 stadscamping.euWorp 127419ADDeventer

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod