Er zijn verschillende manieren om aan een huurwoning te komen. Mensen met lagere inkomens kunnen zich bij een woningcorporatie inschrijven voor een sociale huurwoning. Een andere mogelijkheid is particulier huren.

Huren via de woningcorporatie

Is uw inkomen laag? Dan komt u misschien in aanmerking voor sociale huur. Hiervoor kunt u terecht bij woningcorporaties in Deventer.

Meestal zijn er lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Het is verstandig om u snel in te schrijven.

Inschrijven voor een sociale huurwoning verloopt in de gemeente Deventer via Woonkeus Stedendriehoek. Op de website van Woonkeus Stedendriehoek kunt u zich inschrijven en het aanbod aan beschikbare woningen bekijken.

Urgentie aanvragen

Als u dringend een sociale huurwoning zoekt, kunt u een urgentieverklaring (of woonurgentie) aanvragen. U krijgt dan voorrang op andere woningzoekers.

Slechts een klein gedeelte van de woningzoekers krijgt urgentie. Namelijk alleen als u in een noodsituatie zit, waar u zelf niets aan kan doen. Bijvoorbeeld omdat uw woning is afgebrand of omdat u uw woning noodgedwongen moet verkopen. Uw aanvraag wordt beoordeeld door een onafhankelijke commissie.

Urgentie in de Gemeente Deventer

Voor de gemeente Deventer geldt dat u een urgentieverklaring kunt aanvragen bij Woonkeus Stedendriehoek. Denkt u in aanmerking te komen voor een urgentie dan kunt u een stap-voor-stap-urgentiewijzer afhalen bij Woonkeus Stedendriehoek of bij een van de samenwerkende wooncorporaties. U kunt die invullen en een afspraak maken voor een kansadviesgesprek met een urgentiefunctionaris bij Woonkeus Stedendriehoek of bij een van de wooncorporaties. Deze functionaris zorgt dat er een rapport opgemaakt wordt dat ter beoordeling naar de urgentiecommissie gestuurd wordt. Deze commissie beslist of u een urgentie krijgt.
Woonkeus Stedendriehoek
Postbus 530
7300 AM Apeldoorn
Telefoon: 055-5789444

Zie ook: Woonkeus Stedendriehoek

Lotingwoning

Heeft u met spoed een sociale huurwoning nodig en te weinig inschrijfduur opgebouwd en komt u ook niet in aanmerking voor een urgentie? Reageer dan op een Loting woning. Er gelden speciale regels bij een loting-woning. Lees deze goed op de website van Woonkeus Stedendriehoek (tabblad 'Hoe werkt het?)

Snel tijdelijke woonruimte nodig

Heeft u snel tijdelijke woonruimte nodig? Dan kunt u terecht bij bungalowparken of campings die tijdelijke voorzieningen verhuren

Particulier huren

U kunt er ook voor kiezen om particulier een woning te huren. Dit heet ook wel 'huren in de vrije sector'. Meestal is de prijs van zo'n woning hoger dan die van een sociale huurwoning. Daarnaast betaalt u vaak eenmalige bemiddelings- en administratiekosten. Er zijn verschillende sites waarop u kunt zoeken naar particuliere huurwoningen. Bijvoorbeeld Marktplaats en Funda.

U kunt ook een huurwoning zoeken via de een makelaar. Makelaars bieden vaak huurwoningen aan namens particuliere verhuurders.

Woningaanpassingen in een huurhuis

Voor woningaanpassingen heeft u geen toestemming nodig van de verhuurder. Het gaat dan om aanpassingen die nodig zijn vanwege ouderdom of een beperking. De verhuurder mag wel meepraten over de aanpassingen. U hoeft de aanpassing niet te verwijderen als u verhuist.

Heeft u de aanpassing nu nog niet nodig? Maar wilt u de woning toch alvast aanpassen met het oog op de toekomst? Dan heeft u wel toestemming nodig van de verhuurder. De verhuurder mag de toestemming alleen weigeren als de woning door de aanpassingen in waarde daalt. Of als de woning na de aanpassingen moeilijker opnieuw te verhuren is.

Duidelijkheid vooraf

Voordat u in een huurwoning gaat wonen, is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de kosten. Spreek van tevoren af welk woningonderhoud u zelf moet betalen en regelen, en welke reparaties voor rekening van de verhuurder zijn.

Het is handig om de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. U kijkt dan met de verhuurder of er gebreken zijn maakt hier een rapport van. U ondertekent allebei dit rapport. Zo voorkomt u dat u problemen krijgt als u het huurcontract weer opzegt.

Problemen met verhuurder

Heeft u problemen met uw huurcontract of uw huisbaas, dan kunt u om advies vragen bij het Juridisch Loket. U kunt hier gratis binnenlopen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. De hoogte van de huurtoeslag en of u hier recht op heeft, hangt af van de hoogte van uw inkomen, hoeveel vermogen u heeft, uw leeftijd en hoe hoog de huurprijs van uw woning is.

Via de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Huurtoeslag aanvragen doet u via Mijn Toeslagen.

Organisaties

Woningverhuurder

Ten Hag makelaarsgroep

 0570-66 69 99 tenhag.nlBrink 497411BVDEVENTER

NV Bergkwartier

 0570-60 02 82 nvbergkwartier.nlBergstraat 537411ESDEVENTER

REBO Groep Deventer

 0570-61 27 52 rebogroep.nlKeizerstraat 107411HGDEVENTER

Bungalowpark

Recreatiepark De Scherpenhof

 085-07 04 777 scherpenhof.nlBandijk 607396NCTerwolde

Landal De Vlinderhoeve

 0900-88 42 vlinderhoeve.nlBathmenseweg 77216PBKring van Dorth

Park Nieuw Grapendaal

 0571-29 22 08 veluwsevakantiehuisjes.nlOssenkolkweg 37396NHTerwolde

Camping De Worp - Stadscamping Deventer

 0570-61 36 01 stadscamping.euWorp 127419ADDeventer

Camping Hof van Twello

 hofvantwello.nlRijksstraatweg 177391MHTwello

Camping De Kleverkamp

 0570-62 08 12 facebook.comWechelerweg 397431PDDiepenveen

Meer info, melding of aanvraag