Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Mantelzorgers zijn vaak dag en nacht bezig om voor iemand te zorgen. Respijtzorg is een tijdelijke vervanging van die zorg. Iemand anders neemt de taken over, zodat de mantelzorger tijd heeft om iets voor zichzelf te doen en nieuwe energie op te doen.

Respijtzorg kan worden gegeven door een vrijwilliger. Of het kan plaatsvinden bij een zorginstelling en worden gegeven door professionele zorgverleners. Bekijk het overzicht van alle respijtzorg in deze website.

Respijtzorg van een vrijwilliger

Respijtzorg is vaak hulp van vrijwilligers (vrijwilligerszorg). Vrijwilligers hebben geen opleiding gehad in de zorg, maar ze maken vaak een groot verschil. Door er gewoon te zijn en een praatje te maken met uw naaste. Of door eenvoudig huishoudelijk werk over te nemen.

Vervangende mantelzorg van een vrijwilliger kunt u zelf proberen te regelen, bijvoorbeeld via de vrijwilligerscentrale of een andere vrijwilligersorganisatie. U vindt een overzicht bij vrijwilliger nodig.

Vindt u het lastig om een geschikte vrijwilliger te vinden, dan kunt u bij verschillende organisaties voor mantelzorgondersteuning terecht voor advies en ondersteuning bij het regelen van respijtzorg. Sommige organisaties hebben zelf een netwerk van vrijwilligers die kunnen helpen.

Respijtzorg vanuit de Wmo

Soms kan de zorg beter worden overgenomen door professionele zorgverleners. Uw naaste gaat dan naar een zorginstelling voor logeeropvang of dagopvang. Er kan ook een professionele begeleider bij u thuis komen.

Voor respijtzorg, zoals logeeropvang, dagopvang of begeleiding, neemt u contact op met het sociaal team. In een keukentafelgesprek kijkt een medewerker van het sociaal team van uw wijk eerst wat u zelf en/of met hulp van uw omgeving kunt doen. Is professionele respijtzorg nodig, dan stelt u samen met de medewerker van het sociaal team een plan op. Via het Loket Publiekscontacten Zorg van de gemeente Deventer hoort u of de hulp wordt toegekend. Over het algemeen volgt de gemeente het advies van het sociaal team.

Voor hulp van een vrijwilliger hoeft u niet eerst langs de gemeente. Iemand van de gemeente of de sociale teams kan u wel helpen om in contact te komen met een organisatie die vrijwillige hulp biedt. Voor deze hulp kunt u contact opnemen.

Logeeropvang

Logeeropvang houdt in dat uw naaste een nachtje ergens gaat slapen, in een zorginstelling, zorgboerderij, een logeergezin of een logeerhuis. Het kan één nacht zijn, een weekend of een langere periode.

Meer lezen over:

Opvang met zorg overdag

Opvang overdag in een zorginstelling geeft mensen de mogelijkheid om op vaste momenten in de week onder de mensen te komen en bezig te zijn met leuke en nuttige activiteiten. Mantelzorgers hebben dan tijd voor zichzelf. Er zijn verschillende vormen, zoals dagopvang, dagbesteding, dagverzorging en dagbehandeling.

Meer informatie:

Uitstapje of aangepaste vakantie

Een uitstapje, vakantie of activiteit kan ook vallen onder respijtzorg. U kunt ook gezellig samen met uw naaste op pad gaan; als het voor u maar ontspannend is.

U kunt ook eens kijken naar de mogelijkheden voor verblijf in een zorghotel of een aangepaste vakantie voor kinderen met een beperking.

Vergoeding van de zorgverzekeraar

Sommige zorgverzekeraars bieden in de aanvullende verzekering een vergoeding voor vervangende mantelzorg. Op vergelijkingssite Independer kunt u zien welke verzekeraars dat zijn.

Eventueel kunt u aan het eind van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering.

Respijtzorg vanuit de Wet langdurige zorg

Heeft uw naaste 24 uur per dag zorg en toezicht nodig, dan kunt u een indicatie voor langdurige zorg aanvragen. Mensen die thuis wonen met een indicatie voor langdurige zorg, kunnen ook gebruik maken van respijtzorg. U kunt logeeropvang of dagopvang regelen via het zorgkantoor of zelf inkopen met uw pgb, als u dat heeft.

Hulpaanbod

Mantelzorgondersteuning

Respijtzorg

Respijtzorg is bedoeld om mantelzorgers bijvoorbeeld een leuk...

Mantelzorgondersteuning

Op het steunpunt werken vaste beroepskrachten met onder andere de...

Vrijwillige thuishulp

De hulp is vergelijkbaar met de steun die u krijgt van partner,...

Respijtzorg

Respijtzorg

Respijtzorg is bedoeld om mantelzorgers bijvoorbeeld een leuk...

Mantelzorgondersteuning

Op het steunpunt werken vaste beroepskrachten met onder andere de...

Vrijwillige thuishulp

De hulp is vergelijkbaar met de steun die u krijgt van partner,...

Logeeropvang

logeeropvang

De slaapkamers zitten nu boven in het woonhuis maar komen in de...

Logeren

De ligging van Groote Voorster is in de binnenstad van Deventer

Logeren voor mensen met een verstandelijke beperking

Wilt u meer weten over de omschrijving van de verschillende...

Bezoekdiensten

Zorg overnemen door vrijwilligers

Vrijwillige thuishulp

De hulp is vergelijkbaar met de steun die u krijgt van partner,...

Organisaties

Mantelzorgorganisatie

Steunpunt Mantelzorg Carinova

 0570-51 81 85 mantelzorgondersteuningcarinova.nlH.G. Gooszenstraat 107415CLDeventer

Home Instead - Thuisservice Deventer Lochem...

 0573-45 95 47 homeinstead.nlDeventerweg 147245AXLaren Gld

Carinova - Hoofdkantoor

 0900-86 62 carinova.nlSt. Jozefplein 17415EHDeventer

Logeerhuis

De Parabool - ODC 't Lantaarntje

 0570-64 33 55 deparabool.nlGroenewold 1847414CKDeventer

LIMOR ondersteuning en rehabilitatie - VGE Zwolle

 085-48 56 000 limor.nlDokter van Deenweg 48025BGZwolle

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod