Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Met wijkverpleging kunnen mensen die zorg nodig hebben langer thuis blijven wonen. Wijkverpleging is verpleging en/of verzorging aan huis door de wijkverpleegkundige.

De wijkverpleegkundige

Wijkverpleegkundigen werken meestal voor een thuiszorgorganisatie. Ze zijn opgeleid tot verpleegkundige.

De wijkverpleegkundige kan de volgende dingen voor u doen:

Verzorgen

Een verpleegkundige of verzorgende komt bij u thuis om u te helpen bij uw dagelijkse verzorging. U krijgt bijvoorbeeld hulp bij het wassen, douchen, aankleden of naar de wc gaan.

Verplegen

Een verpleegkundige kan u verpleging geven: bijvoorbeeld medicatie toedienen, injecties geven, wonden verzorgen en een stoma of katheter verschonen. Een verpleegkundige kan ook beademing, pijnbestrijding en nachtzorg geven.

De zorg organiseren

De wijkverpleegkundige zorgt ervoor dat de zorg aan huis goed verloopt. Zij houdt het overzicht en denkt mee over welke zorg u nodig heeft. Ze houdt contact met de mensen die voor u zorgen, zoals familie of vrijwilligers. Maar ook met andere zorgverleners, zoals de huisarts.

De wijkverpleegkundige let erop dat u de juiste zorg krijgt en helpt zo nodig om extra ondersteuning te regelen. Ook als het gaat om andere dingen dan verpleging en verzorging. Bijvoorbeeld fysiotherapie. Of hulp bij het aanpassen van uw woning voor een rolstoel. Of gezelschap als u vaak alleen bent.

Ongevallen voorkomen

Verpleegkundigen geven ook advies hoe u ongevallen in uw huis kunt voorkomen. Een belangrijk onderdeel van hun werk is valpreventie.

Samenwerking met andere zorgverleners

Als de wijkverpleegkundige merkt dat u bijvoorbeeld ondersteuning nodig heeft van de gemeente, zal zij die erbij betrekken. In de gemeente Deventer werken de wijkverpleegkundigen nauw samen met de sociale teams, waarin ook andere zorgverleners en welzijnswerkers nauw samenwerken. Ook werkt de wijkverpleegkundige samen met de huisarts en specialisten.

Helpen bij aanvraag

Wanneer u wijkverpleging wilt aanvragen, moet u ook bij de wijkverpleegkundige zijn. Zij bepaalt welke zorg nodig is en helpt om de zorg te regelen of een pgb aan te vragen.

Uitleg geven

Als een verpleegkundige u verzorgt of verpleegt, kunt u vragen wat hij of zij precies doet en waar het voor dient. Zo krijgt u zelf meer inzicht in uw zorg.

Uw verpleegkundige legt u ook uit hoe u met uw aandoening of ziekte kunt omgaan. Bijvoorbeeld hoe u zelf een verband verwisselt of een injectie geeft.

Zorgt er iemand voor u, dan kan diegene ook bij de wijkverpleegkundige terecht met vragen over de verzorging.

Steeds dezelfde persoon?

Misschien komt er elke dag - of meerdere keren per dag - iemand bij u om u te verplegen. Dat zal niet elke keer dezelfde persoon zijn. Ook al streven thuiszorgorganisaties er wel naar dat u zoveel mogelijk met dezelfde mensen te maken heeft.

Hulpaanbod

Verzorging en verpleging thuis

Verpleging thuis

Het uitvoeren van verpleegkundige handelingen zoals...

Verpleging thuis

Het uitvoeren van verpleegkundige handelingen zoals...

Gespecialiseerde verpleging thuis

Het uitvoeren van verpleegkundige handelingen zoals...

Organisaties

Thuiszorginstelling

Almira Zorg en Welzijn B.V.

 0570-86 58 14 almira-zorg.nlSmyrnastraat 17413BADeventer

Beter Thuis Wonen - Deventer

 0570-76 49 90 beter-thuis-wonen.nlGerard van Swietenstraat 157415ENDeventer

Goed Gezelschap

 0570-22 00 88 goedgezelschap.infoAlexander Hegiusstraat 87412XNDeventer

Zelfstandig verpleegkundige

IN BALANS, Integratieve Therapie & Zorg

 0570-67 71 85 bewustinbalans.nlH.G. Gooszenstraat 17415CLDeventer

Lindos Zorg

 06-48 21 62 28 lindosgezondheid.nlWillem Roelofsstraat 97424GDDeventer

Vergelijk hulpaanbod