Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Ontslag, betalingsproblemen, echtscheiding, een verkeersongeluk met ernstige klachten als gevolg: in dit soort situaties krijgt u vaak te maken met allerlei wetten en regels. Gelukkig kunt u hier hulp bij krijgen. Dit heet ook wel sociaal-juridische hulp of sociaal-juridische dienstverlening.

Spreekuren voor sociaal-juridische hulp

Sociaal Raadslieden wijzen u de weg in (sociale) voorzieningen, regelingen en instanties. Met informatie en advies, maar ook met praktische hulp. De Sociaal Raadslieden kunnen u bijvoorbeeld helpen met uw bezwaarschrift, of met het invullen van een ingewikkeld formulier. De ondersteuning is gratis.

In Deventer houden de Sociaal juridisch medewerkers van De Kern wekelijks inloopspreekuren. De Sociaal Raadslieden houden wekelijks een spreekuur op afspraak.

Cliëntondersteuning

Krijgt u zorg of hulp van een instantie, bijvoorbeeld van de gemeente? Of wilt u dit gaan aanvragen? Dan heeft u recht op onafhankelijke cliëntondersteuning. Een cliëntondersteuner kan u helpen bij regeltaken rondom zorg. Bijvoorbeeld met informatie en advies. Een cliëntondersteuner kan ook bemiddelen tussen u en de (zorg)instantie, als er klachten of problemen zijn.

Sociale Teams

In Deventer kunt u voor cliëntondersteuning terecht bij de Sociale Teams. Een medewerker van het Sociale Team luistert naar uw vraag of probleem en bekijkt samen met u waar u het best mee geholpen bent.

Geldfit inloopspreekuur

Heeft u vragen over uw financiën of heeft u advies of hulp nodig bij uw administratie? Bijvoorbeeld bij het op orde brengen van post en rekeningen, het invullen van formulieren of het aanvragen van toeslagen? Dan kunt u terecht bij het spreekuur Geldfit, iedere woensdag van 10.00 - 12.00 uur in de Bibliotheek Keizerslanden. Dit is een inloopspreekuur waarvoor u geen afspraak hoeft te maken.

Het spreekuur is een activiteit van Sallandse dialoog, een samenwerking van verschillende organisaties in Deventer.

Meer informatie over het GeldFitspreekuur

Advocaat of juridisch adviseur

Heeft u een juridische vraag, probleem of conflict, dan kunt u natuurlijk zelf op zoek naar een advocaat of juridisch adviseur. Kunt u de kosten niet zelf betalen, dan kunt u misschien gesubsidieerde rechtsbijstand krijgen. Op Rechtsbijstand.nl vindt u meer informatie over de voorwaarden.

Gratis juridisch advies

Voor gratis advies bij rechtsproblemen kunt u terecht bij het Juridisch Loket. Iedereen kan korte vragen stellen aan het Juridisch Loket. Uitgebreidere persoonlijke hulp biedt het Juridisch Loket alleen aan voor mensen met een laag inkomen.

Online advies vindt u op Rechtswinkel.nl. Op deze website kunt u gratis en anoniem uw juridische vraag stellen aan deskundigen.

Meer rechtshulp

Er zijn meer organisaties waar u terecht kunt voor juridische hulp:

Hulplijnen

Heeft u vragen over zorg en ondersteuning en alle regelzaken die hierbij komen kijken? U kunt contact opnemen met de landelijke hulplijn Het Nationale Zorgnummer, voor informatie en advies.

Weet u niet welk loket er verantwoordelijk is voor uw zorg? Wordt u steeds doorverwezen? Neem dan contact op met het meldpunt Juiste Loket.

Hulpaanbod

Sociaal-juridische hulp

Juridische dienstverlening

Slachtofferhulp Nederland helpt met het verhalen van schade in een...

Belangenbehartiging

Organisaties

Juridisch Loket of rechtswinkel

Het Juridisch Loket, locatie Zutphen

 0900-80 20 juridischloket.nlPolsbroekpassage 37201CEZutphen

Sociaal raadslieden

Sociaal-juridische dienstverlening

Ouderenbond of ouderenvereniging

Vakbond

FNV Regionaal Vakbondshuis Deventer

 088-36 80 368 www.fnv.nlGotlandstraat 27418AZDeventer

Algemene Onderwijsbond-Rayonkantoor Oost

 0900-46 36 262 www.aob.nlSingelstraat 277411HPDeventer

CNV vakcentrale

 030-75 11 001 cnv.nlTiberdreef 43561GGUtrecht

Advocaat

IJsseladvocaten

 0570-50 30 90 ijsseladvocaten.nlKoningin Wilhelminalaan 227433CHSchalkhaar

Kiers advocaten & mediators

 0570-61 25 35 kiersadvocaten.nlPikeursbaan 47411GVDeventer

Advocatenkantoor Wattilete

 026-35 28 833 advocatenkantoorwattilete.nlRijnkade 376811HAArnhem

Vergelijk hulpaanbod