Cliëntondersteuning biedt u informatie, advies en ondersteuning bij vragen over zorg en welzijn. Cliëntondersteuners kunnen ook bemiddelen bij klachten en problemen. U kunt ondersteuning vragen op allerlei terreinen, zoals onderwijs, jeugdzorg, werk, inkomen, zorg, wonen en welzijn.

De cliëntondersteuner helpt u bij het oplossen van uw problemen en/of het regelen van hulp. Het doel is dat u daarna weer zelf verder kunt. Cliëntondersteuning is gratis.

Cliëntondersteuning aanvragen

In de gemeente Deventer verzorgt MEE de cliëntondersteuning. Medewerkers van MEE maken onderdeel uit van de sociale teams.

Mensen die met de psychiatrie in aanraking zijn (geweest), kunnen gebruik maken van de onafhankelijke ggz-cliëntondersteuning van Vriendendiensten.

Heeft u een indicatie voor zorg uit de Wet langdurige zorg, dan kunt u voor cliëntondersteuning ook terecht bij het zorgkantoor. Het zorgkantoor geeft ondersteuning bij het uitzoeken en regelen van de zorg waarvoor u een CIZ-indicatie heeft.

Recht op ondersteuning bij zorg en hulp

Een cliënt is iemand die zorg of hulp krijgt van een instantie. Of iemand die dit wil gaan aanvragen. Alle cliënten hebben recht op gratis cliëntondersteuning. Dat staat in de wet. De gemeente zorgt ervoor dat deze cliëntondersteuning beschikbaar is: het is een algemene voorziening.

Hulp en advies

De cliëntondersteuner kan u helpen om zelf te beslissen over uw hulp of zorg. Hij of zij geeft informatie en advies en regelt praktische zaken. Bij de gemeente en bij andere instanties.

De cliëntondersteuner komt op voor uw belang. Zodat u de hulp krijgt die u nodig heeft. De cliëntondersteuner kan helpen met:

  • uitzoeken waar de problemen zitten;
  • kiezen wat voor zorg of ondersteuning er moet komen;
  • de juiste hulp regelen;
  • verschillende soorten hulp op elkaar afstemmen;
  • bepalen of de hulp goed heeft gewerkt.

Onafhankelijk

Een cliëntondersteuner moet onafhankelijk werken. Dus los van de gemeente, het zorgkantoor of zorgaanbieders. Uw belangen staan voorop.

Bent u niet tevreden over de cliëntondersteuning, dan kunt u contact opnemen met de sociale teams. U mag vragen om een andere ondersteuner.

Cliëntondersteuning bij zorgaanvraag

De gemeente zorgt ervoor dat cliëntondersteuning beschikbaar is voor iedereen die zorg of hulp wil aanvragen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van:

Ook bij een aanvraag die u niet bij de gemeente doet, maar bij een andere instantie, kunt u dus cliëntondersteuning krijgen. De cliëntondersteuner kan u ook helpen bij het keukentafelgesprek.

Organisaties

Cliëntondersteuning

Vriendendiensten - Onafhankelijke GGZ-...

 0570-60 00 56 vriendendienstendeventer.nlLange Zandstraat 157412CDDeventer

InteraktContour - individuele begeleiding Deventer

 0570-64 97 94 interaktcontour.nlHercules Seghersstraat 17412GTDeventer

Nevin Ugur Advies &Begeleiding

 06-39 34 25 29Van Hetenstraat 577415TTDeventer

Zorgkantoor

Zorgkantoor Midden-IJssel

 0570-68 71 11 zorgkantoormiddenijssel.nlMunsterstraat 77418EVDeventer

Klaver4you

 038-84 58 316 klaver4you.nlGrote Voort 2938041BLZwolle

Hulpaanbod

Cliëntondersteuning (algemene voorziening)

Vriendendiensten Algemene voorziening
MEE IJsseloevers Algemene voorziening

Onafhankelijke cliëntondersteuning

MEE werkt vanuit een integrale aanpak die verder kijkt dan...

Meer info, melding of aanvraag