Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Menu

Zelf uw woning aanpassen

Uw woning aanpassen kunt u deels zelf. Veel hulpmiddelen koopt u gewoon in de bouwmarkt. Bijvoorbeeld wandbeugels of een verhoger voor de wasmachine. Ook door de indeling aan te pakken kunt u uw woning verbeteren.

Drempels verwijderen

Drempels kunnen behoorlijk lastig zijn als u moeilijk loopt of in een rolstoel zit. U kunt ze zelf verwijderen of met behulp van vrienden, buren of familie. Of anders laat u ze verwijderen door een klusjesman.

Als u een rollator heeft of in een rolstoel zit, kunt u eventueel een drempelplaat of helling kopen. Die legt u over de drempel heen, zodat u er gemakkelijker overheen kunt.

Langer mobiel blijven en vallen voorkomen

Als u wat ouder bent, heeft u meer kans om te vallen in huis. Zorg dus dat er in uw huis niets ligt waar u makkelijk over kunt struikelen of uitglijden, zoals vloerkleedjes of snoeren.

In het artikel over vallen voorkomen vindt u handige tips om de kans op een val te verkleinen. Ook vindt u er informatie over cursussen valpreventie. Bij zo'n cursus leert u hoe u 'goed' valt. Vaak helpt dit ook om minder bang te zijn om te vallen, zodat u zich vrijer voelt in het dagelijks leven.

Ruimte maken

Het is handig dat er zo weinig mogelijk in de weg staat of op de grond ligt, zodat u er beter langs kunt. U kunt bijvoorbeeld de kamer anders indelen, waardoor u zich makkelijker kunt bewegen. Bekijk eens of u meubels kunt verplaatsen of weghalen. U kunt bijvoorbeeld stoelen verplaatsen en een tafel tegen de muur zetten. Daarnaast kunt u de gang opruimen, zodat u er makkelijker door kunt.

Hulp bij het klussen en opruimen

U kunt iemand uit uw omgeving vragen voor de klussen die u zelf niet kunt doen: een familielid, buur of vriend(in). Bijvoorbeeld voor het verwijderen van drempels, het monteren van steunbeugels en het verplaatsen of weghalen van meubilair.

Kent u niemand die u kan helpen, dan kunt u een klusjesman bellen of een klussendienst inschakelen.

Lage kasten

Als u in een rolstoel zit, is het handig dat zaken binnen handbereik zijn. U kunt het best lage kasten gebruiken. Garderobekasten en vitrinekasten zijn vaak hoog. Eventueel kunt u een dergelijke kast wegdoen of verkopen, en daarvoor in de plaats een lage kast of een ladenkast nemen.

Badkamerindeling

Ook de indeling van de badkamer kunt u aanpassen. Als u op een douchekruk zit, wilt u de douchestang en de douchekop binnen handbereik hebben: vrij laag dus. U kunt deze (laten) verplaatsen als dat nodig is.

Eventueel kunt u een deskundige installateur vragen om een inloopdouche of een rolstoeltoegankelijke douche te plaatsen. Vraag de installateur of hij verstand heeft van (en ervaring met) het plaatsen van douches die rolstoeltoegankelijk zijn. Geef aan wat voor u prettig en gebruiksvriendelijk is. U kiest uiteindelijk zelf een douche uit!

Toiletaanpassingen

Om makkelijker naar het toilet te kunnen, kunt u het toilet aanpassen. Bijvoorbeeld:

  • handgrepen, armleuningen of wandbeugels aanbrengen
  • het toilet verhogen of een toiletverhoger gebruiken

U kunt ook gebruik maken van een toiletstoel (of postoel). Die kunt u neerzetten waar u wilt. Bijvoorbeeld in uw slaapkamer zodat u 's nachts niet naar het toilet hoeft te lopen.

Hulpmiddelen en aanpassingen aanschaffen

Veel materialen die u kunt gebruiken om uw huis aan te passen zijn gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt of bij huishoudzaken. Ook bij de thuiszorgwinkel vindt u veel handige (zorg)hulpmiddelen. U kunt ook eens online kijken wat er allemaal te koop is aan hulpmiddelen. Bijvoorbeeld op:

Hulpaanbod

Klussendienst: klussen in en aan het huis

Klein elektrowerk

Klein elektrowerk waaronder: aansluiting voor het opladen van b.v....

Klushulp

We helpen mensen die zich in een knelsituatie bevinden, met...

Klussendienst van vrijwilligers

Klushulp

We helpen mensen die zich in een knelsituatie bevinden, met...

Kleine klusjes in huis

Kleine klusjes in huis als er geen mogelijkheid is dit door het...

Tuinhulp

Eenmalige klussen voor de tuin om zaken op orde te brengen. Wel...

Woningaanpassing

Webwinkel

Een webwinkel met meerdere artikelen voor winingaanpassingen, bij...

Kleine woningaanpassingen

Kleine woningaanpassingen, waaronder wandbeugels, douchestoelen,...

Organisaties

Klussendienst aan huis

Thuiszorgwinkel

Welzorg

 088-00 16 700 twitter.comZalmweg 414941VXRaamsdonksveer

Vegro - Thuiszorgwinkel Deventer

 0800-28 87 766 vegro.nlKarel de Groteplein 187415DHDeventer

Medipoint | Carinova winkel

 088-10 20 100 medipoint.nlHamburgweg 17418ESDeventer

Vergelijk hulpaanbod