Als u dakloos bent, kunt u hulp en onderdak krijgen bij de opvang voor dak- en thuislozen. Er zijn verschillende soorten opvang. Vaak biedt één instelling meerdere soorten opvang.

Dagopvang

Bij de dagopvang kunt u overdag binnenlopen. Hier kunt u eten, koffiedrinken, een praatje maken, douchen of uw kleren wassen. Ook kunt u hier hulp krijgen bij het regelen van praktische zaken. Zoals een postadres of het aanvragen van een uitkering. Of het regelen van een medische behandeling, hulp bij schulden of een woonplek.

Nachtopvang

Onderdak voor een nacht of voor een paar nachten vindt u bij de nachtopvang.

Maatschappelijke opvang

Dit heet ook wel 24-uursopvang. Het betekent dat u in de opvang gaat wonen en daar een tijdelijk adres krijgt. Begeleiders helpen u om een stabiel leven op te bouwen. De bedoeling is dat u hierna weer zelfstandig gaat wonen.

Crisisopvang

Instellingen voor maatschappelijke opvang hebben vaak ook crisisopvang. Mensen die direct onderdak nodig hebben, kunnen snel een bed krijgen. Bijvoorbeeld bij een psychische crisis. Meer lezen over crisisopvang.

Kosten

Meestal moet u voor een maaltijd en een slaapplaats een paar euro betalen. Gaat u in de opvang wonen, dan vraagt de instelling hiervoor waarschijnlijk een vergoeding aan bij de gemeente. De opvang beheert dan ook uw financiën.

Uitkering

Misschien heeft u recht op een uitkering, zoals WW, Wajong of bijstand. Bij de daklozenopvang kunnen ze u helpen met het aanvragen van een uitkering.

U kunt ook zelf bij de gemeente vragen of u een bijstandsuitkering kunt krijgen. Veel gemeentes hebben een speciale uitkering voor daklozen. Het kan wel zijn dat u naar een grotere gemeente in de buurt moet om de uitkering aan te vragen.

Briefadres

Het is lastig om een uitkering aan te vragen als u geen vaste verblijfplaats heeft of als u niet staat ingeschreven bij een gemeente. Ook voor het afsluiten van een zorgverzekering moet u op een adres ingeschreven staan. Een briefadres kan misschien een oplossing zijn. Een briefadres is een adres waar u niet woont, maar alleen post ontvangt. Bijvoorbeeld het adres van een familielid, vriend of kennis. De hoofdbewoner van dit adres geeft schriftelijk toestemming en zorgt ervoor dat de post bij u aankomt. Zo blijft u bereikbaar voor officiële instanties.

Een briefadres vraagt u aan bij de gemeente. Op de website van de gemeente Deventer vindt u meer informatie over de aanvraag en de voorwaarden.

Na de opvang

De maatschappelijke opvang is tijdelijk. Soms wonen mensen langer dan 1 jaar in de opvang. Maar uiteindelijk gaat u naar een vaste plek. Misschien heeft u dan nog wel begeleiding nodig. U kunt dan (bijv.) in een woongroep met begeleiding gaan wonen, of u krijgt begeleiding thuis.

Organisaties

Dak- en thuislozenopvang

IrisZorg

 088-60 61 600 iriszorg.nlPolstraat 757411KXDeventer

Siriz

 0800-44 00 003 siriz.nlWillemsvaart 168019ABZwolle

Hulpaanbod

Opvang dak- en thuislozen

Nachtopvang

Mensen die geen eigen dak boven hun hoofd hebben en die (vaak al...

24-uursvoorziening

Dak- en thuisloze mensen kunnen 24-uur per dag terecht bij Van de...

Crisisopvang

IrisZorg Contract met de gemeente

Crisisopvang / Crisisopvang zwerfjongeren

De Crisisopvang biedt tijdelijk onderdak, ondersteuning en...

Ambiq Contract met de gemeente

Crisisopvang

crisisopvang binnen de leefgroepen of in crisisopvanggezinnen van...

JP van den Bent stichting Contract met de gemeente

Spoedopvang

Aanmelden voor crisisopvang gebeurt telefonisch bij de...

Vrouwenopvang

24-uursvoorziening

Dak- en thuisloze mensen kunnen 24-uur per dag terecht bij Van de...

Opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld

Kadera biedt opvang aan vrouwen en kinderen die te maken hebben...