Als u door ouderdom, ziekte of handicap zelf niet in staat bent om huishoudelijk werk te doen en er is niemand die de taken kan overnemen, kunt u voor een melding terecht bij het Sociaal Team in uw wijk voor hulp bij het huishouden.

Persoonlijk gesprek

U neemt contact op met het sociaal team. In een persoonlijk gesprek kijkt een medewerker van het sociaal team van uw wijk eerst wat u zelf en/of met hulp van uw omgeving kunt doen. Is huishoudelijke hulp nodig, dan stelt u samen met de medewerker van het sociaal team een plan op. Via Publiekscontacten zorg van de gemeente Deventer hoort u of de hulp ook wordt toegekend. Over het algemeen volgt de gemeente het advies van het sociaal seam.

Wilt u weten hoe u zich kunt voorbereiden op het persoonlijk gesprek? Lees dan de tips.

Voorliggende voorzieningen

Meestal zijn er laagdrempelige oplossingen voor uw probleem voorhanden. Zo’n oplossing heet een ‘voorliggende voorziening’. Samen met u bekijkt de gemeente alle mogelijkheden. Bijvoorbeeld een boodschappendienst, klussendienst, kinderopvang of maaltijdservice, in plaats van hulp van de thuiszorg.

In natura of met pgb

Soms lukt het niet om het probleem op een laagdrempelige manier op te lossen. Dan kan de gemeente voor u huishoudelijke hulp vanuit de Wmo organiseren. Dit kan op 2 manieren:

1. U krijgt thuiszorg via een organisatie waar de gemeente een contract mee heeft. De gemeente betaalt en regelt deze hulp direct met de organisatie. Dit heet ook wel zorg in natura (zin).

2. U huurt zelf een huishoudelijke hulp in. Deze betaalt u met het persoonsgebonden budget (pgb) dat u van de gemeente krijgt. Met een pgb kunt ook hulp inkopen bij een persoon of organisatie waarmee de gemeente geen contract heeft afgesloten.

Eigen bijdrage

De gemeente vraagt voor huishoudelijkehulp een eigen bijdrage. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de hoogte van de eigen bijdrage.

Vraag tijdens het keukentafelgesprek met het Sociaal Team altijd om meer informatie over de eigen bijdrage, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Een zelfstandig leven door hulpmiddelen en ondersteuning

Mensen met een beperking kunnen met de juiste begeleiding in huis en op de werkplek, zelfstandig deelnemen aan de maatschappij.

Een coproductie van de gemeente Deventer, Drtv en de Bibliotheek Deventer.
(januari 2017)

Organisaties

Hulp bij het huishouden

Zorggroep Solis - Schoonhuis

 0570-68 58 65 zorggroepsolis.nlSmedenstraat 1177411RADeventer

Zorggroep Solis - Buro Saartje

 0570-68 58 04 saartje.nuSmedenstraat 1177411RADeventer

Stichting A Zorg

 06-39 83 53 64 stgazorg.nlBierstraat 527416AMDeventer

Thuiszorginstelling

Zorggroep Solis - Schoonhuis

 0570-68 58 65 zorggroepsolis.nlSmedenstraat 1177411RADeventer

Zorggroep Solis - Buro Saartje

 0570-68 58 04 saartje.nuSmedenstraat 1177411RADeventer

Buurtzorg Nederland - Deventer Centrum

 06-53 57 35 40 buurtzorgnederland.comBinnensingel 67411PMDeventer

Wmo-loket

Gemeente Deventer

 14 05 70 deventer.nlGrote Kerkhof 17411KTDeventer

Hulpaanbod

Hulp bij het huishouden

Melding hulpvraag huishouden

Hulp bij het huishouden

U kunt een melding doen voor hulp bij het huishouden als u zelf...

Informatie van de gemeente