Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

De meeste vacatures komen niet op internet of in de krant. Het gebeurt veel vaker dat mensen via via aan een baan komen, omdat ze iemand kennen. Dat heet ook wel netwerken. Netwerken betekent met mensen praten en om advies vragen bij het vinden van een nieuwe baan. Maar ook kijken of u iets voor iemand anders kunt betekenen.

Welke mensen?

Netwerken kan met iedereen. Denk niet alleen aan mensen in uw eigen beroepsgroep, maar ook aan familie en vrienden, sportmaatjes, kennissen bij de toneelclub of de wandelclub. Zorg dat iedereen weet dat u een baan zoekt.

Netwerkborrels

U kunt actief op zoek gaan naar netwerkgesprekken bij organisaties en bedrijven waar u mensen kent. Soms zijn er ook borrels, lezingen of andere bijeenkomsten waar u heen kunt gaan. Heeft u eenmaal een leuk gesprek met iemand, vraag dan aan het eind of uw gesprekspartner nog mensen kent die voor u een waardevol contact zouden kunnen zijn.

Sociale media

U kunt voor netwerken natuurlijk ook gebruik maken van sociale media zoals Twitter, LinkedIn en Facebook. Vooral LinkedIn is geschikt om zakelijk te netwerken. U kunt er bijvoorbeeld lid worden van groepen die aansluiten bij uw beroep. Via zo'n groep komt u makkelijk in contact met mensen en blijft u op de hoogte van wat er speelt. U kunt LinkedIn ook gebruiken als een online cv.

Luisteren

Wat u goed moet kunnen bij netwerken is luisteren. Aandacht hebben voor wat de ander u wil vertellen en doorvragen. Het hoeft niet per se over werk te gaan. U kunt wellicht iets anders voor diegene doen. Of gewoon meedenken. Als iemand merkt dat u belangstelling heeft en graag wil helpen, dan zal diegene u ook eerder helpen bij het vinden van werk.

Vergelijk hulpaanbod