Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Wilt u ondanks uw beperking blijven autorijden, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk. U kunt bijvoorbeeld autoaanpassingen laten doen. Of rijden in een brommobiel.

Rijden met een handicap of beperking

In de meeste gevallen kan iemand met een beperking zelfstandig autorijden. Technische aanpassingen maken dat mogelijk.

Er is soms wel onderzoek nodig om te beoordelen of u geschikt bent om te rijden.

Mogelijkheden autoaanpassing

Wat betreft autoaanpassingen en gehandicaptenauto's is er van alles mogelijk. U kunt denken aan een auto waarbij u met uw handen remt en gas geeft. Of een (bijrijders)stoel die kan draaien en naar buiten kan schuiven, zodat u gemakkelijk vanuit uw rolstoel in en uit de auto kunt komen. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u voorbeelden van autoaanpassingen.

Aangepaste auto of rolstoelbus huren

Er zijn hulpmiddelenleveranciers die aangepaste auto's verhuren. Bijvoorbeeld Bever en Welzorg. Een rolstoelbus is vaak ook te huur bij reguliere autoverhuurbedrijven.

Aangepaste auto voor werk

Heeft u een aangepaste auto nodig heeft om mee naar u werk te gaan? Of moet u vanwege uw werkzaamheden veel autorijden, bijvoorbeeld naar klanten? Dan kunt u misschien een vergoeding voor autoaanpassingen krijgen van UWV.

Aanpassingen aan uw auto via de gemeente

U kunt via de gemeente autoaanpassingen vergoed krijgen, wanneer dit in uw situatie de meest passende oplossing is. Deze vergoeding komt vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), die ervoor zorgt dat mensen zelfstandig kunnen blijven en mee kunnen doen aan de samenleving.

U kunt contact opnemen met Loket Publiekscontacten Zorg. Dan bekijkt de Wmo-consulent wat er mogelijk is en waar u de aanpassingen voor nodig heeft. Het kan zijn dat de gemeente een andere oplossing voorstelt, zoals taxivervoer. Krijgt u een aanpassing aan uw auto via de gemeente, dan betaalt u een eigen bijdrage.

Een deskundige van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) zal samen met u vaststellen welke autoaanpassing nodig is.

Meer lezen over melding doen voor Wmo-ondersteuning.

Brommobiel

Voor de kortere afstand is een (aangepaste) brommobiel misschien geschikt. Een brommobiel lijkt op een kleine personenauto, maar wordt voor de wet als bromfiets gezien. U heeft er dus geen autorijbewijs voor nodig. Wel een rijbewijs voor de bromfiets of brommobiel. U mag in een brommobiel maximaal 45 km/uur rijden.

Op de website van het CBR vindt u informatie over het rijbewijs voor de brommobiel. Meer uitleg over verkeersregels voor brommobielen leest u op de website van Veilig Verkeer Nederland.

Leveranciers

Er zijn verschillende bedrijven gespecialiseerd in autoaanpassingen voor mensen met een beperking. Kijk voor een bedrijf bij u in de buurt op de website van de vereniging van Auto Aanpassers Nederland (AAN). Of kijk op deze pagina bij Organisaties / Hulpaanbod. Het is handig om de prijzen van verschillende bedrijven te vergelijken, om te zien waar u het voordeligst uit bent.

Parkeren

Als u minder mobiel bent, is het fijn als u dicht bij huis kunt parkeren. Of op een handige plek bij uw werk of bij de supermarkt. Daarom zijn er speciale parkeerplekken voor gehandicapten. Met een gehandicaptenparkeerkaart mag u daar parkeren.

Hulpaanbod

Aangepaste auto

Autoaanpassing

B&S zet zich al ruim 40 jaar in voor het bieden van...

Rolstoelbus

Bij B&S bent u aan het juiste adres voor een aangepaste...

Aangepaste autorijles

Aangepaste rijopleiding

In 2008 is B&S gestart met een eigen autorijschool 'Onbeperkt...

Organisaties

Autoaanpassers

Bever rolstoelautoverhuur - Bever autoaanpassingen

 0488-45 10 41 beverautoaanpassingen.nlIndustrieweg 266673DEAndelst

B&S Autoaanpassing BV

 085-07 17 600 onbeperktinbeweging.nlXenonweg 73812SZAmersfoort

B&S BV

 085-07 17 600 onbeperktinbeweging.nlKathodeweg 51627LKHoorn Nh

Hulpmiddelenleverancier

Zorgcomfort

 0570-60 51 62 zorgcomfort.nlDreef 1407414EJDeventer

BRES hulpmiddelen

 06-42 50 67 76 breshulpmiddelen.nlL.J. Costerstraat 36827ARArnhem

Rijschool voor mensen met een beperking

Rijopleiding Rudy Nutbeij

 06-52 62 80 08 autorijlessendeventer.nlKannenburg 2317423ABDeventer

Postma Rijopleidingen

 06-29 39 88 90 postmarijopleidingen.nlSlonninkweg 117421ETDeventer

Oscar Palm Opleidingen

 0570-61 83 02 oscarpalm.nlZwaluwenburg 177423DVDeventer

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod