Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Leuke bezigheden vinden voor uw kind is misschien een hele uitdaging. Toch zijn er veel mogelijkheden. Van spelletjes en boeken tot cursussen en gehandicaptensport. Hieronder vindt u een overzicht.

Gehandicaptensport

Er zijn verschillende initiatieven in Nederland die sporten mogelijk maken voor kinderen met een beperking.

Zo kunnen kinderen met een bewegingsachterstand plezier krijgen in bewegen, kinderen met een beperking ontdekken welke sport ze leuk vinden en kinderen in het speciaal onderwijs ervaren hoe leuk sporten en bewegen kan zijn.

Meer informatie vindt u op de website Gehandicaptensport.nl of bekijk het overzicht van aanbieders in/om de gemeente Deventer van gehandicaptensport onderaan de pagina.

Zwemmen

Misschien vindt uw kind het leuk om te zwemmen. U kunt speciale drijfmiddelen en zwemkragen kopen die ervoor zorgen dat het hoofd van uw kind goed boven water blijft. Meer informatie vindt u op de Hulpmiddelenwijzer.

Fietsen

Wilt u gaan fietsen met uw kind, dan zijn er verschillende fietsvoorzieningen te koop. Denk aan aangepaste zitjes, een tandem, een aanhangfiets, een rolstoelbakfiets en nog veel meer. Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u een overzicht van de mogelijkheden. U kunt zelf een aangepaste fiets of fietsaanpassing aanschaffen.

In sommige gevallen is een vergoeding door de gemeente mogelijk, via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente kijkt waarvoor uw kind de fiets(aanpassing) nodig heeft en wat de gezondheidsproblemen van uw kind zijn. Als aangepast fietsen voor u en uw kind de beste oplossing is, dan komt u voor een vergoeding in aanmerking. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Loket Publiekscontacten Zorg.

Boeken lezen

Veel bibliotheken hebben een Makkelijk Lezen Plein (MLP). Daar vindt u makkelijke boeken voor kinderen met leesproblemen. Of kinderboeken met grote letters.

Daarnaast zijn er ook veel makkelijke informatieve boeken, mooie prentenboeken en luisterboeken.

Aangepast speelgoed

Er is aangepast speelgoed voor kinderen met een beperking te koop. Maar u kunt ook zelf misschien wel iets maken als u een beetje creatief bent. Op de website Kindmethandicap.nl vindt u tips van andere ouders en adressen van webwinkels voor aangepast speelgoed.

Computerspelletjes

U kunt eens kijken of uw kind overweg kan met de muis en of u eenvoudige computerspelletjes kunt vinden die uw kind kan doen. Soms is een aangepaste muis nodig of andere bedieningsapparaten. U kunt zelf in Powerpoint eenknops computerspelletjes of fotoboekjes maken. Er zijn speciale cursussen om dit te leren. Of misschien kent u iemand die hier veel van af weet.

Op Kindmethandicap.nl vindt u allerlei ideeën voor computerspelletjes voor kinderen met een beperking.

Tablets

Een tablet is voor een kind vaak makkelijker dan een computer. Op Kindmethandicap.nl vindt u een overzicht van gebruiksvriendelijke hoezen voor kinderen. En tips voor leuke apps.

Let er wel op dat uw tablet beveiligd is, zodat uw kind niet per ongeluk aankopen kan doen voor spelletjes. Op de website van de Consumentenbond vindt u een instructie voor het kindvriendelijk maken van een tablet.

Scouting

Bij de scouting gaan kinderen elke zaterdag met een groep leuke dingen doen. Ze gaan de natuur in, doen spelletjes en gaan op kamp. Ook kinderen met een beperking zijn welkom bij de scouting.

Er zijn scoutinggroepen die een aparte groep hebben voor scouts met een beperking (Blauwe Vogels). Ook reguliere groepen staan vaak open voor een nieuwe scout met een beperking. U kunt dit navragen bij uw lokale scoutinggroep. En op Scouting.nl kunt u deze groepen gemakkelijk opzoeken.

Samen met andere ouders

Via websites van lotgenoten en ouderverenigingen kunt u tips krijgen van andere ouders voor vrijetijdsbesteding. Bijvoorbeeld via de website van EMB Nederland (vereniging van kinderen met een ernstige meervoudige beperking en hun ouders).

Ook kunt u misschien samen met andere ouders van school eens iets organiseren voor uw kinderen. U kunt bijvoorbeeld een vaste speelafspraak maken om beurten bij iemand thuis.

Activiteiten en cursussen

Er zijn allerlei clubs en instellingen die cursussen en activiteiten voor kinderen organiseren. Bijvoorbeeld handenarbeid, schilderen, timmeren, fotografie, scouting, dansen, theater, ballet, muziek maken of zingen.

U kunt informatie inwinnen bij (vrijwilligers-)organisaties in uw omgeving.

Paardrijden

Rijden op een paard of een pony is heel geschikt voor kinderen met een beperking.

Er zijn speciale mogelijkheden bij maneges voor (individuele) begeleiding van kinderen met een beperking. Uw kind kan bijvoorbeeld een pony borstelen, het tuig leren kennen, op een pony rijden of in een ponykar mee.

Er zijn zelfs mogelijkheden voor kinderen die zelf niet mobiel zijn om op een doek mee te rijden dat tussen 2 paarden is gespannen. Dit heet ook wel 'huifbedrijden'. Misschien is therapeutisch paardrijden (equitherapie) iets voor uw kind.

Zomerkamp of aangepaste vakantie

Misschien kan uw kind mee met een zomerkamp of spelweek voor kinderen met een beperking. U kunt ook kijken naar een aangepaste vakantie met het hele gezin. Kijk bij Op vakantie voor meer informatie.

Hulpaanbod

Cursus voor kinderen met een beperking

Cursussen activiteitencentrum

De cursussen zijn onderdeel van het bredere producten Dagbesteding:...

Cursussen en trainingen

De aangeboden cursussen zijn: 1. Sociale vaardigheidstraining:...

Aangepaste rijopleiding

In 2008 is B&S gestart met een eigen autorijschool 'Onbeperkt...

Sporttraining voor gehandicapte kinderen

Activiteit voor kinderen met een beperking

Sportartikelen verhuur of uitleen

Rolstoel

Heeft u langer dan een half jaar een rolstoel nodig en gebruikt u...

Zwemmen voor kinderen met een beperking

Boeken aan huis

Bibliotheek aan Huis

Kunt u zelf niet meer naar de bibliotheek komen? Dan kunt u...

Bibliotheek aan Huis

Kunt u zelf niet meer naar de bibliotheek komen? Dan kunt u...

Bibliotheek aan Huis

Kunt u zelf niet meer naar de bibliotheek komen? Dan kunt u...

Organisaties

Sporten met een beperking

De Klup

 06-23 85 68 31 deklupindeventer.nlPiet van Donkplein 17422LWDeventer

AV Daventria 1906

 avdaventria.nlBorgelerdijk 27415ZNDeventer

Vereniging ouders van kinderen met een beperking

EMB Nederland

 030-24 59 090 embnederland.nlRandhoeve 2213995GAHouten

SBH Nederland

 030-24 59 090 sbhnederland.nlRandhoeve 2213995GAHouten

MEE

MEE Nederland

 030-23 63 707 mee.nlKoningin Wilhelminalaan 33527LAUtrecht

MEE IJsseloevers

 088-63 30 633 mee-ijsseloevers.nlDokter van Deenweg 28025BGZwolle

Scouting Loaah

 0570-51 33 89 loaah.nlGrondhuisweg 67433PHSchalkhaar

Scouting Westenenk Deventer

 www.scouting-westenenk.nlPekelharingsweg 97414KMDeventer

Scouting James Lovell

 www.jameslovell.nlLooenkweg 37437RNBathmen

BuurtTuin KV

 0570-63 58 16 facebook.comSmyrnastraat 17413BADeventer

Wijk gebouw De Ark

 0570-62 16 53 facebook.comOude Bathmenseweg 57417XADeventer

Wijk- en Speeltuinvereniging Rivierenwijk

 0570-62 16 53 twitter.comOude Bathmenseweg 57417XADEVENTER

Vergelijk hulpaanbod