Welkom!

DeventerWijzer legt uit hoe wonen, welzijn, zorg, werk en geldzaken voor inwoners van Deventer geregeld zijn en wijst de weg naar organisaties, laagdrempelige hulp en gezellige activiteiten in uw eigen buurt. Ook krijgt u er tips en uitleg en vindt u er informatie over regelingen en procedures.

Menu

Coronavirus

De verspreiding van het coronavirus heeft op dit moment grote gevolgen voor het dagelijks leven in Nederland. In dit artikel leest u waar u terechtkunt voor informatie of een luisterend oor.

Informatie vanuit de overheid

Heeft u vragen over het coronavirus? Dan kunt u het volgende doen:

  • Bel het publieksinformatienummer 0800-1351 (dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur)
  • Ga naar de website van de Rijksoverheid. Daar staan antwoorden op veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer. U vindt daar bijvoorbeeld uitleg over de maatregelen die de overheid heeft genomen. En u leest wat deze maatregelen betekenen voor uw dagelijks leven.
  • Ga naar de website van het RIVM voor medische informatie en adviezen over het coronavirus en voor actuele informatie over de verspreiding van het virus.

Informatie van de gemeente Deventer

Op de website van de gemeente Deventer vindt u informatie over wat de maatregelen van de overheid betekenen voor de dienstverlening van de gemeente.

De spreekuren en huisbezoeken van de sociale teams vervallen tot in ieder geval 6 april. Wel blijft het mogelijk om (op werkdagen) te bellen met het algemeen nummer 0570 69 53 99 of een e-mail te sturen naar info@socialeteamsdeventer.nl.

Rode Kruis Hulplijn

Het Rode Kruis heeft een telefonische hulplijn geopend voor mensen die in thuisisolatie of quarantaine zitten. U kunt bellen naar telefoonnummer 070-4455 888 (bereikbaar van maandag t/m zondag van 9:00 tot 21.00 uur). U kunt bij de hulplijn terecht voor een luisterend oor, advies of het bespreken van mogelijkheden voor extra hulp. U kunt de hulplijn ook gebruiken om een melding te doen als u zich zorgen maakt om iemand die kwetsbaar is. Het Rode Kruis kan dan een vrijwilliger inzetten om te ondersteunen.

Coronahulp

Het coronavirus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Als ouderen en mensen uit kwetsbare groepen (bijv. mensen met astma, COPD, diabetes etc.) COVID-19 krijgen, is er een verhoogd risico dat de ziekte bij hen ernstiger verloopt. Zij kunnen daarom voorlopig beter niet meer met het openbaar vervoer reizen en beter niet meer onder grote groepen mensen komen. Dit maakt het dagelijks leven voor deze mensen moeilijker.

U kunt iets doen voor ouderen en kwetsbaren in uw omgeving. Bijvoorbeeld:

  • Aanbieden om boodschappen te doen
  • Vragen of hun voorraad medicijnen nog groot genoeg is
  • Gewoon even (video)bellen en een praatje maken

Het is wel belangrijk om op een veilige manier te helpen. Op de website van het Rode Kruis vindt u tips en belangrijke voorzorgsmaatregelen voor als u 'coronahulp' wilt bieden.

Coronahulp in Deventer

In Deventer is er de website (en app) 'Beter met je buren' waar mensen hulp kunnen vragen en aanbieden.

En er is een speciale Facebook-groep 'Coronahulp Deventer' voor mensen die hulp zoeken en mensen die willen helpen.

Stichting Present organiseert Coronahulp voor mensen die digitaal en sociaal minder vaardig zijn. Via de website van Stichting Present kunt u een hulpvraag plaatsen voor uzelf of een cliƫnt of u aanmelden als vrijwilliger.

Tijdelijk extra ondersteuning zelfstandigen vanwege het coronavirus

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten.

Zelfstandigen kunnen voor een periode van 3 maanden aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage. Aanvragen verlopen via een versnelde procedure.

Voor meer informatie en het doen van een aanvraag kunt u terecht bij het GROS.

Lees ook de informatie van de Rijksoverheid:

Psychische hulp tijdens de corona-uitbraak

De situatie rond het coronavirus heeft voor sommige mensen ook psychische gevolgen. Mensen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van angst, somberheid of stress. En bij iemand die al psychische problemen heeft, kunnen de klachten verergeren. Veel behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg kunnen op dit moment alleen nog digitaal plaatsvinden.

Wilt u praten over uw zorgen of problemen? U kunt elke werkdag tussen 9.00 en 22.00 uur bellen met MIND Korrelatie: 0900 1450, 15 cent per minuut. Daarnaast vindt u op Wijzijnmind.nl veel mogelijkheden voor steun in coronatijd: tips, lotgenotencontact, welkome afleiding, en elke middag een livestream vanuit de MIND Digitale Huiskamer.

Meer over psychische gezondheid.

Informatie voor ouders

Neem eens een kijkje in de betrouwbare opvoedinformatie voor tips hoe je als ouder kunt omgaan met de situatie rond het coronavirus. Je leest er hoe je je kind hygiëneregels kunt leren en krijgt tips voor het thuisblijven met kinderen.

Organisaties

GGD

GGD IJsselland locatie Deventer

 038-42 81 428 ggdijsselland.nlSchurenstraat 87413RADEVENTER

GGD IJsselland

 038-42 81 428 ggdijsselland.nlZeven Alleetjes 18011CVZwolle

GGD GHOR Nederland

 030-25 23 004 ggdghor.nlZwarte Woud 23524SJUtrecht

Huisartsenpraktijk Colmschate

 huisartsenpraktijkcolmschate.praktijkinfo.nlHendrik Verheesstraat 27424CJDeventer

Huisartsen Koggeschip

 0570-79 90 30 huisartsenkoggeschip.nlKoggeschip 2227429BGCOLMSCHATE

Huisartsen Hoge Hond

 hogehond.nlSchurenstraat 87413RADEVENTER

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod